Interrail-app, ook voor niet-interraillers
Het tijdperk van de smartphone biedt heel wat voordelen aan de treinreiziger. Buitenlandse stations durven al eens karig zijn met vertrekinformatie of soms maken taalbarrieres het wel erg moeilijk om een dienstregeling te bemachtigen. Natuurlijk bestaan er in binnen- en buitenland heel wat apps die je wél vlot vertellen wanneer er een trein is vanuit een of ander achterafstation.
De meeste vervoersmaatschappijen hebben ondertussen hun eigen app, de één al beter werkend dan de andere. Ook in Google Maps worden steeds meer dienstregelingen verwerkt, maar hiervoor heb je steevast internet nodig, iets dat in het buitenland al eens een probleem kan zijn. Daarom lanceerde Interrail haar eigen app ‘Trip planner’ vol informatie die je offline kan raadplegen.
De belangrijkste functie is deze om een route tussen 2 plaatsen te bepalen. Je krijgt snel een overzicht van de beschikbare treinen, ideaal dus om snel onderweg bij te sturen. Je kan ook de dienstregeling van een nabijgelegen station raadplegen. Misschien ontdek je wel een trein naar een spannende bestemming? Daarnaast vind je in de app ook nog heel wat informatie over de bijkomende voordelen van de EU Rail en Interrail Passes. Handig als je daarvan gebruik maakt.
De app van Interrail is dus ontzettend handig als je in een internetloze omgeving snel de dienstregeling van een Europese trein wil checken. Belgische en Nederlandse treinen zitten er trouwens ook allemaal netjes in. Toch zijn er ook een paar minpunten. Ten eerste toont de ervaring dat de databank waarop de app is gebouwd niet volledig is. Soms zitten bepaalde treinen dus niet in het systeem, waardoor gekke routes worden voorgesteld. Ten tweede vraagt de app ook vrijveel geheugen van je smartphone. Logisch, gezien alle informatie offline moet worden opgeslagen. Maar dat is dus tegelijk het grootste voordeel. Ten slotte krijg je geen informatie over vertragingen of afgeschafte treinen, werkzaamheden enzoverder. De trein die wordt getoond is daardoor soms enkel een theoretische trein.
Slotsom, voor wie van plan is om veel treinen te gebruiken in het buitenland, is de ‘Trip planner’-app van Interrail zeker een aanrader. In internetloze omgevingen krijg je net die informatie die je nodig hebt om je dag beter in te delen. Als je wél over internet beschikt, maak je beter gebruik van een andere app die je wel realtime informatie kan geven.