Een weekendje Straatsburg
Een (lang) weekendje Straatsburg, waarom niet. Deze uitdaging kwam enkele maanden geleden onze mailbox binnengevlogen, en, nooit te beroerd om eens iets nieuws te proberen, gingen we aan de slag om een programma in elkaar te steken.
Je kan natuurlijk de TGV of Eurostar (oude Thalys) nemen van Brussel-Zuid tot in Paris-Nord en overstappen op een TGV van Parijs naar Straatsburg in station Paris-Est (een paar minuutjes wandelen); maar dat is nogal klassiek voor twee boemelaars. Bovendien wilden we ook nog iets bezoeken onderweg; dus namen we een iets complexere (en langere) route die ons doorheen de scenic-Ardennen bracht.
We namen eerst de IC-trein van Wetteren naar Leuven om daar over te stappen op de trein naar Luik. Dit was niet te bedoeling, maar door werkzaamheden konden we niet de directe trein Brussel – Luxemburg nemen; dus een kleine omweg. In Luik stapten we over op de helaas niet zo comfortabele IC-trein naar Luxemburg, die ons in twee uur dwars door de Hoge Venen bracht. Fantastische uitzichten over de beboste hellingen van de provincie Luik en het noorden van Luxemburg.
In Luxemburg namen we een korte eet- en drinkpauze, maar we sprongen al snel op de trein naar Metz, een historische stad aan de Moezel die we kort en bondig bezochten. Na een korte stadswandeling (+/- één uur) en een snelle koffie ging het verder richting de eindbestemming: Straatsburg.
Wij ondernamen deze tocht op een weekdag en werden geconfronteerd met de uitdaging van de werkzaamheden tussen Namen en Luxemburg, waardoor we een omweg moesten maken. Met de directe trein gaat het een stuk sneller (maar is de omgeving ook de moeite waard) en kan je meer tijd nemen in Luxemburg of Metz om de stad wat beter te leren kennen. In ieder geval een tof alternatief voor de route via Parijs, waar je vooral uitzicht hebt op eindeloze velden.
Straatsburg
In Straatsburg begonnen we op een meer klassieke manier met een stadswandeling langs de grote monumenten (kathedraal, bruggen, Petite France en de typische Elzasser vakwerkhuizen). Hoewel de kathedraal gratis te bezoeken is, moet je wel rekening houden met een lange rij om binnen te geraken (controle rugzakken). Wie een uitzicht over stad en streek wil kan de toren beklimmen; ook daarvoor is er een lange rij maar het is wel de moeite waard. Ben je van plan om de toren, de klok en nog minstens één museum te bezoeken (het museum van de kathedraal is een aanrader), dan kan je best in de toeristische dienst (op het plein met de kathedraal) een Strasbourg City Card kopen (€5 in 2024); met (minstens) deze drie attracties haal je het bedrag er zonder problemen uit.
Op dag twee deden we het sportiever en maakten een fietstocht naar het Europees Parlement. Je kan ook het Vélhop-systeem gebruiken mits je op voorhand de app installeert en activeert. Omdat dit wat bewerkelijk was voor een groep kozen we om ze bij ons hotel te huren, maar dat hoeft dus zeker niet. Straatsburg is goed voorzien op fietsers (brede fietspaden, aangeduide routes), maar soms is het wel wat zoeken naar de locatie van het fietspad of welke richting je exact uit moet. Wie vertrouwd is met kaarten en plannen zal zeker de weg wel vinden.
Het Europees Parlement kan je zonder problemen bezoeken wanneer er geen zitting is. Je hebt wel een (Europese) identiteitskaart nodig en er is opnieuw rugzakkencontrole. Het bezoek gaat via de plenaire zaal; wij vonden een (gratis) audioguide niet nodig (uiteindelijk hebben we het vak Europese Politiek niet voor niets gevolgd), maar wie niet vertrouwd is met het Europees kluwen kan er zeker een hulp aan hebben. Let wel op, er is geen cafetaria of eetgelegenheid in of aan het parlement.
Straatsburg ligt zo goed als op de grens, dus een kort uitje in Duitsland mocht niet ontbreken. Je kan het met de tram doen (D Kehl Rathaus), maar wij waren toch met de fiets en er ligt een mooi fietspad over de Rijn via het Parc des Deux Rives. Hele mooie uitzichten en een zeer rustgevend park. Eindigen deden we met een echte aanrader: een boottochtje over de rivieren en kanalen rond Straatsburg. Je kan meevaren met de grote schepen van Batorama, maar wij huurden zelf een bootje bij Captain Bretzel voor een tocht van twee uur. Zelf varen is goed doenbaar, maar in de buurt van het Europees Parlement staat er een heel sterke stroming en moet je de boot onder controle houden. Afgezien van de occasionele riviercruise is het er heerlijk rustig tuffen.
In de buurt
We bleven niet het ganse weekend in de stad, maar trokken er ook op uit. In de stad zelf heb je nog, voor wijnliefhebbers, de Cave Historique des Hospices de Strasbourg; lang ben je er niet bezig, maar de eindeloze rij wijntonnen is best wel eens indrukwekkend. Op zo’n twintig (of vijftig, afhankelijk van welke trein je neemt – de prijs is hetzelfde) minuten treinen van Straatsburg vind je de Bibliothèque Humaniste de Sélestat, een unieke verzameling manuscripten en oude drukken uit de Renaissance. Samen met de Romaanse en Gothische kerk is het een fijne namiddag uit, maar in het stadje zelf is verder weinig te beleven. Er zijn gelukkig zeer regelmatig treinen, dus je kan even over-en-weer.
Must see
De kathedraal Notre-Dame met de beklimming van de toren (300 treden), de astronomische klok (12:30) en het museum. De kathedraal is gratis (maar wel aanschuiven voor de tassencontrole), voor de toren moet je betalen en aanschuiven. Voor de klok moet je de dag zelf tussen 10u en 11u in de shop van de kathedraal (binnen) een ticket kopen.
Het Europees Parlement is tijdens de week te bezoeken (wanneer er geen zitting is). De toegang is gratis; wie weinig op de hoogte is van hoe de EU werkt kan de (gratis) audioguide nemen. Het parlement ligt een stuk buiten het centrum, maar je kan er vlot met de fiets heen (of met de tram). De cafetaria was niet geopend.
Een fietstochtje over de Rijn richting Kehl en een bezoekje aan het Parc des Deux Rives is zeker een aanrader. Je hebt een prachtig zicht over de rivier en het park.
Vanop het water is Straatsburg absoluut de moeite; je kan meevaren op één van de boten van Batorama of je kan zelf een boot huren (zowel in de binnenstad als op de kanalen). Behalve de stukken met hevige stroming aan de stuwen is het heerlijk rustig varen en is het uitzicht geweldig.
Eten & drinken
Wij aten in:
- Au vieux Strasbourg (Straatsburg – Centrum)
- La Grande Dame (Straatsburg – Centrum)
- Le Cannibale (Straatsburg – Zuid)
- Le 2 (Straatsburg – Europees Parlement)
Vervoer
We kwamen en gingen met de trein. De traditionele route is van Brussel naar Parijs (Gare du Nord) (TGV of Thalys) en dan van Parijs (Gare de l’Est) naar Straatsburg (TGV). Wie in de buurt woont kan via Lille reizen. Zowel TGV INOUI als OUIGO rijden de route Parijs-Straatsburg; de TGV is aangeraden maar de OUIGO is doenbaar.
Binnen Straatsburg is het openbaar vervoer (trams) nuttig, maar als het mooi weer is kan je alles gerust te voet of per fiets doen.